Polievky

Všetky naše recepty pripravujeme s ohľadom na zásady NFI. To znamená že obsahujú len potraviny rastlinného pôvodu a oleje používame buď len v minimálnom množstve (1/4 čajovej ližičky na 4 porcie), alebo ich nahrádzame potravinami s vyšším obsahom tuku ako napr: avokádo, orechy, semiačka či olivy.

Polievky počas NFI protokolu

Podstatou NFI protokolu je kombinácia potravín rastlinného pôvodu na základe ich chemického zloženia. Výsledkom tejto kombinácie sú chemické reakcie lipolýzy (odbúravania tukov) počas prirodzeného procesu trávenia. Recepty na NFI ptotokole majú preto len pár ingrediencií, ktoré potrebujeme na dosiahnutie želateľnej chemickej reakcie. Pri väčšine týchto receptov však uvádzame aj ich rozšírenú alternatívu ktorú odporúčame používať po ukončení NFI protokolu.

Počas nasledovania NFI protokolu sa prosím striktne dodržiavajte ingrediencií uvedených na Vašom osobnom stravovacom pláne. Ingrediencie v nasledujúcich receptoch sú všeobecné a môžu sa mierne líšiť od tých na Vašom osobnom NFI protokole.

Polievky po ukončení NFI protokolu

Na dlhodobé udržanie výsledku ktorý ste dosiahli počas nasledovania NFI protokolu odporúčame:

  1. Vylúčiť suroviny živočíšneho pôvodu (hlavne mlieko, maslo a smotany)
  2. Na zahusťovanie polievok nepoužívať múku.
  3. Vylúčiť použitie olejov.

Ako zahusťovať polievky: Ideálnym zahusťovadlom na polievky je rozmixovaná zelenina, ako sú napríklad zemiaky, fazuľky, prípadne aj karfiol alebo zeler. Pre krémovejšiu konzistenciu viac pripomínajúcu mlieko alebo smotanu môžete použiť krém z rozmixovaných kešu orieškov (kešu oriešky namočte aspoň na 4 hodiny, vodu potom zlejte a kešu pred mixovaním premyte v čistej vode).
Typická múčna zápražka v krémovej polievke ju pomáha udržať spojenú. Polievky na báze rozmixovanej zeleniny si vyžadujú pred podávaním dobre premiešať. Táto drobná nevýhoda je však maličkosťou oproti výživovým benefitom takto zahustených polievok.

Ako karamelizovať cibuľku bez oleja: Treba si uvedomiť že použitím 2 PL oleja na popraženie cibuľky pridáte asi 180 kalórií, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou prispejú k pomalému zvyšovaniu vašej hmotnosti. Oleje preto do polievok nepoužívajte.

Pre väčšinu cukrov (napríklad sacharózu a fruktózu) ku karamelizácii dochádza pri alebo tesne nad 160 °C. Pri tejto teplote sa cukry rozkladajú a prechádzajú z jednoduchej sladkej chuti na orieškovú, zemitú a inak zložitejšiu chuť. Je preto dôležité dosiahnuť správnu teplotu použitého hrnca. Ak hrniec pred pridaním cibuľky nezohrejete dostatočne, cibuľka sa s najväčšou pravdepodobnosťou prichytí. Ak ho zohrejete príliš, cibuľka sčernie.

Kvapkový test s vodou – Hrniec, ktorého dno obsahuje kov, zahrievajte na strednom plameni. Správnu teplotu testujte tak, že každých 5 – 8 sekúnd kvapnite do hrnca veľkú kvapku vody. Zo začiatku voda tvorí malé bublinky, až začne prudko bublať a tvorí paru. Potom sa zrazu začne rozprskávať a začne cirkulovať po panvici ako malé guľôčky ortuti. Správna teplota hrnca je, keď sa vytvorí jedna veľká cirkulujúca guľka a len máličko malých. Ak sa veľká guľka rozpadne na množstvo malých guliek, panvica je príliš vyhriata a treba ju schladiť.

Keď hrniec dosiahne správnu teplotu, utrite testovaciu guľku vody servítkou, karamelizácia totiž nenastane vo vlhkom prostredí. Pridajte nakrájanú cibuľu a dobre miešajte. Na dne hrnca sa začne vytvárať želateľný hnedastý povlak. Miešajte, kým nedosiahnete požadované zafarbenie. V tomto momente pridajte cesnak, ak je súčasťou receptu. Premiešajte len na pár sekúnd a okamžite pridajte vriacu vodu alebo zeleninový vývar v množstve, ako keby ste pražili len na vode. Pokračujte v miešaní, kým cibuľka nebude sklovitá.

Ako do polievky pridať zdravé tuky: Potraviny s obsahem tukov pridávate do polievok ku koncu varenia alebo až pri servírovaní. Môžete využiť svoju kreativitu, my uvádzame niekoľko všeobecných typov:

  • Sézamové semienka: hodia sa do Ázijských polievok, alebo kľudne aj do čírych zeleninových polievok.
  • Tekvicové semienka alebo jadrá: hodia sa do tekvicovej polievky alebo do krémových polievok kde vynikne ich farba.
  • Nasekané orechy: typicky sa používajú vlašské orechy alebo pistácie. Len ich posypeme na povrch krémových polievok pri servírovaní.
  • Slnečnicové semienka: môžete ich nasucho popražiť na panvicy kým nedostanú farbu a použiť na ozdobu pri servírovaní. Dajú sa namočiť na pár hodín a potom rozmixovať pre krémovejšiu konzistenciu polievky
  • Kešu oriešky: používame rozmixované namiesto smotanky. Pred použitím ich vždy namočte aspoň na 4 hodiny, vodu v ktorej boli namočené zlejte, premyte čistou vodou a tak pridajte do mixéra.
  • Kokosové mlieko z konzervy: používá sa na zahusťovanie, alebo ako ozdoba namiesto smotaniek a jogurtov.

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokratésa na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole