Ingrediencie:
1 stredne veľká žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 zelerové stonky
2 stredne veľké mrkvy
2 cvikle
1/4 hlávky zelenej kapusty (môže byť aj červená)
5 stredne veľkých zemiakov
zeleninový bujón (3 – 4 kocky podľa chuti)
200 ml paradajkovej „pasaty“
1/2 ČL sušeného rozmarínu (ak máte, tak čerstvý)
čerstvá petržlenová vňaťka (ak nemáte, tak aj sušená)
soľ (kamenná)
čierne korenie
Postup:
- Cibuľku si skaramelizujeme na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
- Pridáme na menšie kúsky nakrájané zelerové stonky, mrkvu, cviklu, zelenú kapustu a chvíľu popražíme.
- Zalejeme vodou, pridáme zeleninový bujón, soľ a čierne korenie a povaríme asi 10 min.
- Zatiaľ si očistíme a nakrájame zemiaky. Na kocky nakrájané zemiaky potom pridáme do polievky.
- Paradajkovú pasatu pridáme až keď sú zemiaky polomäkké a potom spolu povaríme. Ku koncu ešte pridáme čerstvú petržlenovú vňaťku a dochutíme.