Ingrediencie:
1 tekvica veľkoplodá ,,GOLIÁŠ“
1 žltá cibuľa
2 strúčky cesnaku
1 cm koreňa zázvoru
2 mrkvy
zeleninový vývar (alebo kocka bujónu)
160 ml kokosového mlieka (1 malá konzerva)
tymián (ak máte, tak aj čerstvý)
soľ
čierne korenie
¼ ČL kokosového oleja (voliteľné)
tekvicové jadrá z vydlabanej tekvice
Postup:
- Tekvicu zvonka umyjeme a vykrojíme vrchnáčik. Vnútornú dužinu vydlabeme pomocou polievkovej lyžice do väčšej misy. Jadrá si tiež odložíme bokom.
- Z vydlabanej tekvice môžeme vytvoriť svietiacu helloweenskú tváričku. Do jej výroby sa isto radi zapoja aj deti, či ostatní členovia rodiny. Fantázii sa medze nekladú.
- My sa zatiaľ pustíme do varenia. Cibuľku nakrájame na drobno a skaramelizujeme na troche kokosového oleja, ideálne bez oleja (karamelizácia cibuľky bez oleja je popísaná v našej knihe ,,Stravou k zdraviu“). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a ešte chvíľu popražíme.
- Mrkvu si nakrájame na menšie kúsky (budeme ju mixovať, ale menšie kúsky volíme, aby sa skôr uvarila) a chvíľu pomiešame s cibuľkou a cesnakom. Podlejeme vodou, ak treba. Pridáme vydlabanú dužinu tekvice a zalejeme zeleninovým vývarom. Vývaru použijeme len toľko, aby tekvica bola zakrytá. Pridáme soľ, čierne korenie, rozmarín a varíme na miernom ohni asi 30 – 40 minút. Z času na čas premiešame.
- Tyčovým mixérom v hrnci všetko zmixujeme do hladka. Podľa chuti zjemníme kokosovým mliekom z konzervy. Nemusíme použiť celú konzervu. Ochutnáme a dochutíme soľou.
- Ak máte Vitamix alebo iný výkonný stolný mixér, polievku v ňom ešte raz zmixujte úplne do hladúčka. Čím jemnejšia konzistencia, tým bude polievočka krémovejšia a pridá to aj na chuti.
- Tekvicové jadrá umyjeme od zvyškov tekvice, rozložíme na papierové kuchynské utierky a necháme vyschnúť. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 150 °C. Na plytký plech dáme papier na pečenie a rozložíme naň tekvicové jadrá, posolíme ich a pečieme asi 20 – 30 minút. Uprostred pečenia ich premiešame.
- Tekvicovú polievočku servírujeme s pečenými jadrami, ktoré môžeme uložiť do rôznych tvarov podľa našej fantázie a zvyšné dáme na stôl len tak do misky, aby si každý pridal koľko chce.
Tip:
Jadrá môžete upiecť aj posypané vašim obľúbeným korením (napr. grilovacím) a len tak vyjedať počas dňa.