Helloweenská tekvicová polievka

Helloweenská tekvicová polievka servírovaná v malej bielej miske, ozdobená jadierkami v tvare kvetiny. Za miskou je vyrezávaná tekvica s úsmevom.
Ingrediencie:

1 tekvica veľkoplodá ,,GOLIÁŠ“
1 žltá cibuľa
2 strúčky cesnaku
1 cm koreňa zázvoru
2 mrkvy
zeleninový vývar (alebo kocka bujónu)
160 ml kokosového mlieka (1 malá konzerva)
tymián (ak máte, tak aj čerstvý)
soľ
čierne korenie
¼ ČL kokosového oleja (voliteľné)
tekvicové jadrá z vydlabanej tekvice

Postup:
  1. Tekvicu zvonka umyjeme a vykrojíme vrchnáčik. Vnútornú dužinu vydlabeme pomocou polievkovej lyžice do väčšej misy. Jadrá si tiež odložíme bokom.
  2. Z vydlabanej tekvice môžeme vytvoriť svietiacu helloweenskú tváričku. Do jej výroby sa isto radi zapoja aj deti, či ostatní členovia rodiny. Fantázii sa medze nekladú.
  3. My sa zatiaľ pustíme do varenia. Cibuľku nakrájame na drobno a skaramelizujeme na troche kokosového oleja, ideálne bez oleja (karamelizácia cibuľky bez oleja je popísaná v našej knihe ,,Stravou k zdraviu“). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný zázvor a ešte chvíľu popražíme.
  4. Mrkvu si nakrájame na menšie kúsky (budeme ju mixovať, ale menšie kúsky volíme, aby sa skôr uvarila) a chvíľu pomiešame s cibuľkou a cesnakom. Podlejeme vodou, ak treba. Pridáme vydlabanú dužinu tekvice a zalejeme zeleninovým vývarom. Vývaru použijeme len toľko, aby tekvica bola zakrytá. Pridáme soľ, čierne korenie, rozmarín a varíme na miernom ohni asi 30 – 40 minút. Z času na čas premiešame.
  5. Tyčovým mixérom v hrnci všetko zmixujeme do hladka. Podľa chuti zjemníme kokosovým mliekom z konzervy. Nemusíme použiť celú konzervu. Ochutnáme a dochutíme soľou.
  6. Ak máte Vitamix alebo iný výkonný stolný mixér, polievku v ňom ešte raz zmixujte úplne do hladúčka. Čím jemnejšia konzistencia, tým bude polievočka krémovejšia a pridá to aj na chuti.
  7. Tekvicové jadrá umyjeme od zvyškov tekvice, rozložíme na papierové kuchynské utierky a necháme vyschnúť. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 150 °C. Na plytký plech dáme papier na pečenie a rozložíme naň tekvicové jadrá, posolíme ich a pečieme asi 20 – 30 minút. Uprostred pečenia ich premiešame.
  8. Tekvicovú polievočku servírujeme s pečenými jadrami, ktoré môžeme uložiť do rôznych tvarov podľa našej fantázie a zvyšné dáme na stôl len tak do misky, aby si každý pridal koľko chce.
Tip:

Jadrá môžete upiecť aj posypané vašim obľúbeným korením (napr. grilovacím) a len tak vyjedať počas dňa.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole