Ingrediencie (2 litre polievky):
1 žltá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 hlávka brokolice (očistená na ružičky)
1 stredne veľký zemiak
voda alebo zeleninový vývar
1 ČL sušeného tymianu (ideálne čerstvý)
1/2 ČL sušeného rozmarínu (ideálne čerstvý)
čierne korenie
soľ
Postup:
- Brokolicu si oblanšírujeme (pripravíme nad parou asi 5 min a následne schladíme studenou vodou).
- Cibuľku si skaramelizujte na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
- Pridáme na menšie kúsky nakrájaný zemiak. Zalejeme vodou alebo zeleninovým vývarom (nelejte veľa vody, aby potom polievka nebola moc riedka), pridáme rozmarín, tymian, soľ, čierne korenie a povaríme do mäkka.
- Do polievky pridáme oblanšírovanú brokolicu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie. Pre jemnučký krém použite mixér s vysokým výkonom ako napr. Vitamix.
Tipy na servírovanie: počas NFI protokolu – drobné ružičky oblanžírovanej brokolice.
Po ukončení NFI protokolu môžete ozdobiť nasekanými píniovými orieškami, mandľovými lupienkami, či rastlinnou smotankou.
Recept na brokolicový krém môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 68 a 69.