Ingrediencie (1,5 litra polievky):
1 žltá cibuľa
5-6 väčších paradajok
čerstvá bazalka
zeleninový vývar (voliteľné)
čierne korenie mleté
soľ
Poznámka: pre úsporu času môžete použiť namiesto čerstvých paradajok 2 konzervy krájaných paradajok (2 x 400 g).
Postup:
- Cibuľku si skaramelizujeme na sucho (návod TU).
- Paradajky nakrájame na malé kúsky a pridáme k cibuľke (zatiaľ nedolievame vodu). Posolíme, pokoreníme a a na miernom plameni povaríme asi 15-20 minút.
- Pridáme nakrájanú bazalku a povaríme ešte ďalších 5 minút. Podlejeme vodou alebo zeleninovým vývarom (len ak sa paradajková šťava moc odparila).
- Rozmixujeme tyčovým mixérom a podľa potreby doriedime vodou do krémovej konzistencie (asi 50 – 100 ml). Pre jemnučký krém použijeme mixér s vysokým výkonom ako napr. Vitamix.
Tipy na servírovanie: môžeme podávať s čerstvou paradajkou nakrájanou na malé kocky a s lístkami bazalky.
Po ukončení NFI protokolu môžeme posypať sezamovými semienkami, namiesto cestovín použiť uvarenú quinou alebo ryžové rezance nalámané na drobno.