Ingrediencie (5 litrov polievky):
1 stredne veľká žltá cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 menšia hlávka kelu
5 stredne veľkých zemiakov
2 konzervy červenej fazule (počas NFI Protokolu – bielej fazule)
500 g pasírovaných paradajok (1 Tetrapak balenie)
3-4 kocky zeleninového bujónu
1-2 PL oregána
2 ČL sušenej petržlenovej vňate
soľ (kamenná)
čierne korenie
Postup:
- Cibuľku si skaramelizujeme na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
- Kel si nakrájame na malé kúsky a pridáme k opraženej cibuľke. Trochu posolíme a 2-3 minútky zľahka popražíme na miernom ohni. Ak prihára, podlejeme troškou vody.
- Zalejeme vodou tak, aby bol kel zaplavený (asi 3,5 litra vody). Pridáme zeleninový bujón a varíme asi pol hodinu, pokiaľ kel nezačne mäknúť.
- Pridáme fazuľu, na kocky nakrájané zemiaky a pasírované paradajky. Polozakryté varíme na miernom plameni, kým sa zemiaky neuvaria. (Zemiaky sa po pridaní pasírovaných paradajok budú variť trochu dlhšie ako je bežné).
- Pred dovarením ešte pridáme oregano a sušenú petržlenovú vňať.
- Napokon podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
Recept na Kelovú polievku môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 78 a 79.