Miso polievka je neoddeliteľnou súčasťou japonskej kuchyne. Keďže je jej príprava veľmi jednoduchá, často sa servíruje dokonca aj na raňajky. V reštauráciách obsahuje miso polievka zvyčajne len wakame riasu, tofu a trochu jarnej cibuľky. Podstatou miso polievky je dashi vývar. Existuje viacero druhov a aj spôsobov, ako sa dá tento vývar pripraviť. Typicky je z hobliniek sušených rýb. Nižšie uvádzame dve verzie domácej miso polievky, v závislosti na tom, ktoré suroviny sa vám podarí zakúpiť.
Kde nakupovať:
- Shiitake huby – čerstvé huby zakúpite napr. v predajni Kaufland a ojedinele aj iných supermarketoch. Sušené nájdete v TESCO (sekcia ázijských potravín)
- Sushi Nori plátky – TESCO, obchody so zdravou výživou, obchody s ázijskými potravinami
- Miso pasta – obchody so zdravou výživou, obchody s ázijskými potravinami. Každá značka miso pasty má odlišnú chuť. My na miso polievku používame Sempio Sójovú miso pastu
- Čierne sezamové semienka – obchody so zdravou výživou, DM drogéria
- Kombu riasa – obchody so zdravou výživou, obchody s ázijskými potravinami
- Wakame riasa – obchody so zdravou výživou, obchody s ázijskými potravinami
1.) Jednoduchá miso polievka
Ingrediencie (1 liter polievky):
100 g húb shiitake alebo hnedých šampiňónov (voliteľné)
1 l vody alebo zeleninového vývaru
1,5 – 2 PL bielej miso pasty (zo sójových bôbov a ryže)
3 sushi nori plátky (20cm x 20cm)
3 jarné cibuľky
sezamové semienka na servírovanie (mix svetlých a čiernych)
soľ
Postup:
- Shiitake huby umyjeme a nakrájame na malé kocky. Zalejeme litrom vody alebo zeleninového vývaru a povaríme asi 10 minút.
- Miso pastu rozmiešame s trochou vody a zmes vlejeme do teplej polievky (nesmie vrieť). Na miernom ohni privedieme polievku TAKMER do varu a potom hneď odstavíme. Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré by sa varením zničili. Dochutíme soľou.
- Sushi nori nastriháme nožnicami na obdĺžniky (asi 6 cm x 2,5 cm) a pridáme do polievky. Už nevaríme, len prikryjeme pokrievkou a necháme 10 minút postáť.
- Podávame posypané nakrájanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.
Recept na túto jednoduchú miso polievku môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 82 a 83.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
2.) Miso polievka z vegánskeho dashi vývaru
Ingrediencie na dashi vývar (1 liter vývaru):
1 liter vody
4 hlavičky sušených shiitake húb
15 g kombu riasy (asi 2 plátky)
Postup prípravy dashi vývaru:
- Plátky kombu riasy očistíme od prípadného bieleho povlaku – papierovou utierkou, na sucho. Priečne do nich zastrihneme nožnicami na viacerých miestach, aby sa z nich uvoľnilo viac chuti.
- Riasy spolu so sušenými shiitake hubami potom vložíme do hrnca s 1 litrom vlažnej vody a necháme namočené asi 3 hodiny. Pre ešte výraznejšiu chuť môžete namočiť do studenej vody a v uzavretej nádobe nechať odstáť v chladničke 24 hodín.
- Následne privedieme tesne pod bod varu a necháme takto asi 15-20 minút. Treba dávať pozor a nenechať vodu bublať, pretože potom môže kombu riasa zhorknúť. Ak sa na povrchu vytvorí pena, odoberieme ju lyžičkou.
- Na záver vývar precedíme cez sitko a môžeme zmes aj trochu pomačkať, aby sme získali čo najviac dashi vývaru.
Tipy:
- Vylúhované shiitake huby môžete pokrájať a použiť ich do miso polievky.
- Pre naozajstný gurmánsky zážitok môžete vodu nahradiť vývarom zo zeleniny. Na 2,5 litra použite 1 pór, 1 mrkvu, 3 jarné cibuľky (len biele časti), polku žltej cibule. Zeleninu len poprekrajujte po dĺžke a varte na miernom ohni asi 20 minút.
Ingrediencie na miso polievku z dashi vývaru (1,5 litra polievky):
1 l dashi vývaru
10 g riasy wakame
180 g tofu natural
1,5 – 2 PL bielej miso pasty (zo sójových bôbov a ryže)
3 jarné cibuľky
sezamové semienka na servírovanie (mix svetlých a čiernych)
soľ
Postup prípravy miso polievky z dashi vývaru:
- Z tofu poriadne vytlačíme vodu. Môžete na pár minút aj zaťažiť, aby sa z bloku vytlačilo čo najviac vody. Pokrájame na kocky a 5 minút povaríme v osolenej vode (mierny plameň). Scedíme.
- Riasu wakame umyjeme a vložíme do misky s vodou. Keď zmäkne, pokrájame ju na menšie kúsky a odložíme bokom. 2 dcl vody, v ktorej sme wakame močili primiešame k dashi vývaru.
- Dashi vývar a vodu z wakame riasy privedieme na teplotu 70°C. Ak nemáte teplomer, pri tejto teplote by ste mali začať pozorovať pohyb zo spodu. Trochu vývaru si odoberieme do hrnčeka, kde rozmiešame miso pastu do hladka. Pridáme do hrnca, premiešame a privedieme na teplotu 90°C. Odstavíme. Miso obsahuje živé enzýmy, ktoré by sa varením zničili. Dochutíme soľou a pridáme wakame riasy a tofu.
- Pred servírovaním necháme ešte aspoň 10 minút postáť.
- Servírujeme v malých miskách posypané nakrájanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami.