Kapustnica s ryžovými rezancami

Zdravšia verzia obľúbenej kapustnice s údeným tofu a ryžovými rezancami. Recept na liptovskú vegetariánsku kapustnicu chuťou v ničom nezaostáva za klasickou kapustnicou. Je súčasťou NFI protokolu, ktorý pomáha pri remisii cukrovky diabetikom 2. typu i ľuďom s obezitou a nadváhou. Inšpirujte sa, zaraďte kapustnicu bez mäsa do svojho jedálnička a vykročte na cestu zdravého životného štýlu.
Ingrediencie (2 litre):

2 l šťavy z kyslej kapusty
1 hrsť sušených dubákov (čím viac tým lepšie)
1 cibuľa (rozkrojte len na polovice)
5 celých zemiakov (ošúpaných)
180 g údeného tofu (v celku alebo nakrájané na malé kocky)
čierne korenie (celé alebo mleté)
1/2 ČL rasce
1 ČL červenej údenej papriky
soľ
zeleninový vývar (voliteľné)
ryžové rezance
Poznámka: Po ukončení NFI protokolu pridajte bobkový list. V prípade, ak máte kyslú kapustu ktorá je už dochutená rascou, čiernym korením a červenou paprikou, nemusíte ich pridávať znovu.

Postup:
  1. Šťavu z kyslej kapusty (zatiaľ nerieďte vodou) privedieme do varu a stiahneme plameň.
  2. Pridáme sušené huby, cibuľu rozkrojenú na polovice a päť celých ošúpaných zemiakov. Ak máte šťavu z obchodu, pridajte čierne korenie, rascu, soľ (po ukončení NFI protokolu aj bobkový list). Varíme asi jeden a pol hodiny, kým zemiaky zmäknú.
  3. Pridáme údené tofu a na miernom ohni varíme ďalšiu pol hodinu. Údené tofu dodá kapustnici chuť údeného kolena. Tofu môžete nechať buď len vyvariť a potom ho použiť do iného jedla, alebo ho nakrájať na kocky a konzumovať priamo v polievke.
  4. Ak je kapustnica príliš kyslá, zriedime ju vodou alebo zeleninovým vývarom. Dochutíme soľou a čiernym korením. Pre krajšiu farbu pridáme mletú údenú papriku.
  5. Osobitne pripravíme ryžové rezance. Menšie množstvo stačí vložiť do misky, zaliať vriacou vodou a nechať postáť. Väčšie množstvo vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ alebo zeleninový bujón a krátko povaríme, kým nezmäknú. Scedíme, nepremývame.

ryžové rezone

Rada na záver:

Kapustnica je najlepšia na druhý deň, a teda nič nepokazíte keď si ju pripravíte o deň skôr.

Liptovská kapustnica s rezancami z knihy

Recept na Liptovskú kapustnicu s rezancami môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 80 a 81.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole