Ingrediencie (2 litre):
2 l šťavy z kyslej kapusty
1 hrsť sušených dubákov (čím viac tým lepšie)
1 cibuľa (rozkrojte len na polovice)
5 celých zemiakov (ošúpaných)
180 g údeného tofu (v celku alebo nakrájané na malé kocky)
čierne korenie (celé alebo mleté)
1/2 ČL rasce
1 ČL červenej údenej papriky
soľ
zeleninový vývar (voliteľné)
ryžové rezance
Poznámka: Po ukončení NFI protokolu pridajte do kapustnice bobkový list. V prípade, ak máte kyslú kapustu ktorá je už dochutená rascou, čiernym korením a červenou paprikou, nemusíte ich pridávať znovu.
Postup:
- Šťavu z kyslej kapusty (zatiaľ nerieďte vodou) privedieme do varu a stiahneme plameň.
- Pridáme sušené huby, cibuľu rozkrojenú na polovice a päť celých ošúpaných zemiakov. Ak máte šťavu z obchodu, pridajte čierne korenie, rascu, soľ (po ukončení NFI protokolu aj bobkový list). Varíme asi jeden a pol hodiny, kým zemiaky zmäknú.
- Pridáme údené tofu a na miernom ohni varíme ďalšiu pol hodinu. Údené tofu dodá kapustnici chuť údeného kolena. Tofu môžete nechať buď len vyvariť a potom ho použiť do iného jedla, alebo ho nakrájať na kocky a konzumovať priamo v polievke.
- Ak je kapustnica príliš kyslá, zriedime ju vodou alebo zeleninovým vývarom. Dochutíme soľou a čiernym korením. Pre krajšiu farbu pridáme mletú údenú papriku.
- Osobitne pripravíme ryžové rezance. Menšie množstvo stačí vložiť do misky, zaliať vriacou vodou a nechať postáť. Väčšie množstvo vložíme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ alebo zeleninový bujón a krátko povaríme, kým nezmäknú. Scedíme, nepremývame.
Rada na záver:
Kapustnica s ryžovými rezancami je najlepšia na druhý deň, a teda nič nepokazíte keď si ju pripravíte o deň skôr.
Recept na Liptovskú kapustnicu s rezancami môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 80 a 81.