Hŕstková polievka s údeným tofu

Vegánska hŕśtková polievka servírovaná na béžovom tanieri s tmavohnedým okrajom, položenom na drevenom stole. Pri tanieri je sklenená dóza naplnená sušenou hŕstkou, položená na prírodnej látke.

Údené tofu je vynikajúcou potravinou. Neslúži len na dodanie chuti po údenine, ale zároveň obshuje všetky esenciálne aminokyseliny a iné telu prospešné látky.

Ingrediencie (na 2,5 litra polievky):

1 stredne veľká žltá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 – 3 stredne veľké mrkvy
1 väčší petržlen
250 g hŕstky
180g údeného tofu
2l zeleninového vývaru alebo vody
soľ (kamenná)
čierne korenie
1 ČL údenej mletej červenej papriky
čerstvá petržlenová vňať
Tipy:

  • Pomiešajte dva druhy hŕstky aby ste nepoužili príliš veľa jačmenných krúpov. Hŕstka špeciál jačmenné krúpy neobsahuje.
  • Hŕstku si môžete namiešať aj sami: jačmenné krúpy, hrach žltý, hrach zelený, šošovica červená, šošovica zelená, fazuľa farebná, fazuľa biela perličková, fazuľa mungo, fazuľa Adzuki, šošovica červená, šošovica zelená.
  • Aby sme skrátili dobu varenia, hŕstku si dopredu namočíme.
Postup:
  1. Nadrobno nakrájanú žltú cibuľu skaramelizujeme na sucho (návod TU). Keď je cibuľa takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak a ešte chvíľu popražíme.
  2. Pridáme na menšie kúsky nakrájanú mrkvu, petržlen, podlejeme vodou a asi 2 – 3 minútky popražíme.
  3. Ďalej pridáme premytú hŕstku a premyté údené tofu nakrájané na kocky. Posolíme, okoreníme, zalejeme dvomi litrami vody alebo zeleninového vývaru a na miernom ohni varíme do mäkka. Doba varenia závisí od toho, či sme hŕstku namočili vopred.
  4. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, údenú mletú červenú papriku a dochutíme soľou a korením.

Alternativa: Údené tofu si môžete v polievke len vyvariť. Celú kocku tofu si rozkrojte na tri menšie časti, ktoré po dovarení z polievky ľahko vyberiete. Potom ho môžte použiť buď pri servírovaní polievky alebo aj do akéhokoľvek iného jedla.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole