Polievka z červenej šošovice s brokolicou

Red lentil soup with broccoli, garnished with freshparsley, served in a bowl on a rustic wooden surface.

Polievka je vhodná aj na zmrazenie.

Ingrediencie (5 litrov):

1 žltá cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 väčšie mrkvy
1 petržlen
1 hlávka brokolice
500 g červenej šošovice*
3 PL jačmenných krúpov stredných
3 PL zeleninového vývaru
1/2 ČL kurkumy
1 ČL mletej rasce
1/4 ČL sladkej mletej papriky
soľ
petržlenová vňať

* Ak trpíte po konzumácii strukovín nadúvaním alebo plynnatosťou, prosím prečítajte si náš článok „Ako variť strukoviny aby Vás nenadúvalo.“ Červenú šošovicu namočte na 1-2 hodiny. Vodu v ktorej sa šošovica varila zlejte a samotnú šošovicu dobre popreplachujte v čistej vode. O ostatné prísady ktoré napomáhajú tráveniu a vstrebávaniu živín sme sa už v recepte postarali my (nájdete ich rozpísané za receptom).

Postup:
  1. Cibuľku si skaramelizujte na sucho (návod TU). Keď je takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak, kurkumu, mletú rascu a popražíme asi minútku, kým korenie nezačne rozvoniavať.
  2. Mrkvu a petržlen si nakrájame na malé kocky, pridáme do hrnca, podlejeme trochou zeleninového vývaru a 5 minút restujeme. Pridáme premytú červenú šošovicu, jačmenné krúpy, zalejeme zvyškom zeleninového vývaru, osolíme a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme kým jačmenné krúpy nebudú mäkké.
  3. Zatiaľ si brokolicu nakrájame na drobno (úplne ju nasekáme ako keď krájame vňaťku). Pripravíme si aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
  4. Keď sú jačmenné krúpy už skoro dovarené, pridáme brokolicu, petržlenovú vňať, červenú papriku sladkú a už len krátko povaríme. Dolejeme vodou na želateľnú hustotu a dochutíme soľou podľa chuti.

Tip na servírovanie: pri servírovaní posypte každú porciu polievky 1/2 ČL zmesi svetlých a tmavých sézamových semienok.

Vysvetlenie zvolenej kombinácie potravín:
  • Do samotného receptu pridávame cibuľu a cesnak, ktoré obsahujú sírne zlúčeniny podporujúce sekréciu tráviacich enzýmov, čo uľahčuje rozklad bielkovín a tukov v strukovinách.
  • Mrkvu ktorá obsahuje betakarotén, ktorý napomáhai udržiavať zdravé tráviace prostredie a podporuje absorbciu živín.
  • Brokolica, ktorá obsahuje veľké množstvo vlákniny. Vláknina spomaľuje vstrebávanie cukrov, čo môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a zabezpečuje rovnomerné vstrebávanie živín.
  • Kurkuma
  • Mletá rasca

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Prečítajte si inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí absolvovali NFI protokol a výrazne zlepšili svoje zdravie a kvalitu života.
Miroslav Z. pred a po NFI protokole - príbeh hudobníka, ktorý sa vďaka NFI protokolu zbavil diabetologickej liečby.
Ako NFI protokol pomohol Miroslavovi Z. zbaviť sa liečby diabetu 2. typu
Diabetička Mária Sikorová
Diabetička Mária Sikorová
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole