Polievka je vhodná aj na zmrazenie.
Ingrediencie (5 litrov):
1 žltá cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 väčšie mrkvy
1 petržlen
1 hlávka brokolice
500 g červenej šošovice*
3 PL jačmenných krúpov stredných
3 PL zeleninového vývaru
1/2 ČL kurkumy
1 ČL mletej rasce
1/4 ČL sladkej mletej papriky
soľ
petržlenová vňať
* Ak trpíte po konzumácii strukovín nadúvaním alebo plynnatosťou, prosím prečítajte si náš článok „Ako variť strukoviny aby Vás nenadúvalo.“ Červenú šošovicu namočte na 1-2 hodiny. Vodu v ktorej sa šošovica varila zlejte a samotnú šošovicu dobre popreplachujte v čistej vode. O ostatné prísady ktoré napomáhajú tráveniu a vstrebávaniu živín sme sa už v recepte postarali my (nájdete ich rozpísané za receptom).
Postup:
- Cibuľku si skaramelizujte na sucho (návod TU). Keď je takmer opražená, pridáme pretlačený cesnak, kurkumu, mletú rascu a popražíme asi minútku, kým korenie nezačne rozvoniavať.
- Mrkvu a petržlen si nakrájame na malé kocky, pridáme do hrnca, podlejeme trochou zeleninového vývaru a 5 minút restujeme. Pridáme premytú červenú šošovicu, jačmenné krúpy, zalejeme zvyškom zeleninového vývaru, osolíme a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme kým jačmenné krúpy nebudú mäkké.
- Zatiaľ si brokolicu nakrájame na drobno (úplne ju nasekáme ako keď krájame vňaťku). Pripravíme si aj nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.
- Keď sú jačmenné krúpy už skoro dovarené, pridáme brokolicu, petržlenovú vňať, červenú papriku sladkú a už len krátko povaríme. Dolejeme vodou na želateľnú hustotu a dochutíme soľou podľa chuti.
Tip na servírovanie: pri servírovaní posypte každú porciu polievky 1/2 ČL zmesi svetlých a tmavých sézamových semienok.
Vysvetlenie zvolenej kombinácie potravín:
- Do samotného receptu pridávame cibuľu a cesnak, ktoré obsahujú sírne zlúčeniny podporujúce sekréciu tráviacich enzýmov, čo uľahčuje rozklad bielkovín a tukov v strukovinách.
- Mrkvu ktorá obsahuje betakarotén, ktorý napomáhai udržiavať zdravé tráviace prostredie a podporuje absorbciu živín.
- Brokolica, ktorá obsahuje veľké množstvo vlákniny. Vláknina spomaľuje vstrebávanie cukrov, čo môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a zabezpečuje rovnomerné vstrebávanie živín.
- Kurkuma
- Mletá rasca