Ingrediencie na baklažán:
4 baklažány
2 ČL repkového oleja
1 pohárik kuskusu
1 pohárik osolenej vriacej vody
20 cherry paradajok na strapci alebo 2-3 veľké paradajky
1 konzerva alebo Tetra pack cíceru (400 g alebo 240 g scedeného cíceru)
2 jarné cibuľky
1 ČL mletého koriandra
1/2 ČL sladkej mletej papriky
1-2 hrste čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
čierne mleté korenie a soľ
Ingrediencie na Tahini omáčku:
4 PL Tahini – sezamová pasta
150-200 ml studenej vody
1 strúčik cesnaku
1 citrón – šťava
1 hrsť čerstvého koriandra alebo petržlenovej vňate
soľ
Postup prípravy baklažánu:
- Rúru vyhrejeme na 200°C. Baklažány umyjeme a očistíme konce od zelených častí. Zvonku potrieme šupku repkovým olejem a poukladáme ich na plech. Pečieme v predhriatej rúre 20 minút z jednej strany, potom prevrátíme a pečieme ešte ďalších 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
- Kým sa nám baklažán pečie, uvaríme si kuskus: V hrnci zohrejeme 1 ČL repkového oleja. Pridáme 1 pohárik kuskusu a opražme na miernom ohni asi 2-3 minúty. Potom zalejeme vriacou osolenou vodou a ihneď prikryjeme pokrievkou. Odstavíme a necháme voľne postáť približne 15 minút.
- Pripravený kuskus rozdrobíme medzi prstami, aby sa guľôčky pooddeľovali. Do hrnca pridáme nadrobno nakrájané paradajky (použite špeciálny nôž na krájanie paradajok), scedený cícer, nakrájanú jarnú cibuľku a nasekanú vňaťku koriandra. Pridáme mletý koriander, mletú červenú papriku, soľ a čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame.
- Vychladnutý baklažán rozkrojíme po dĺžke na polovice. Nožom urobíme mriežku cez celú dužinu baklažánu (asi 1 cm kocky). Uvoľnenú dužinu osolíme, vyberieme lyžicou a vmiešame do pripravenej kuskusovej zmesi. Nemusíme vybrať celú dužinu, len toľko, koľko sa nám dá, aby sme neroztrhli vonkajšiu šupku baklažánu.
- Pripravené polovice baklažánu naspäť naplníme kuskusovou zmesou s baklažánovou dužinou.
- Prikryjeme alobalom a zapekáme asi 10-15 minút na 200°C.
Postup prípravy Tahini omáčky:
Do nádoby na mixovanie dáme všetky ingrediencie (okrem vňaťky) a rozmixujeme dohladka. Hustotu omáčky regulujeme množstvom pridanej vody. Nakoniec vmiešame nasekanú vňaťku koriandra.
Zapekaný baklažán podávame s Tahini omáčkou.
Recept na zapekaný baklažán s kuskusom môžete nájsť aj v našej knihe „Stravou k zdraviu“ na strane 116 a 117.