Tekvicové muffiny bez oleja a bez vajec

Päť hnedých tekvicových muffinov v oranžových silikónových košíčkoch. Muffiny sú položené na bielom tanieri s sú posypané tekvicovými semienkami. V pravom rohu je tekvica a kúsky celej škorice.
Ingrediencie na 12 muffinov:

260g tekvicové pyré (ideálne z Hokkaido tekvice, môže byť aj Goliáš alebo maslová tekvica)
100g jablkové pyré (môže byť aj detská jablková výživa)
100 ml rastlinný nápoj *
170g trstinový cukor
240g špaldová múka celozrnná hladká
30g kukuričný škrob (Gustín)
1 ½ ČL mletá škorica
½ ČL mletý zázvor
¼ ČL mletý klinček (voliteľné)
¼ ČL mletá vanilka (voliteľné)
3 štipky soľ
10g kypriaci prášok do pečiva
1 ČL jedlá sóda bikarbóna
1ČL citrónová šťava
Tekvicové semiačka na posypanie
Repkový olej na vytretie formičiek
* Rastlinný nápoj: my sme použili sójový nápoj nesladený, ale môžete použiť váš obľúbený nápoj. Ak použijete sladený, pridajte menej trstinového cukru.

Ako si pripraviť pyré z Hokkaido alebo maslovej tekvice:
Tekvicu prepolíme a vydlabeme jadrá. Rez tekvice potrieme olejom a položíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Rezom na papier a šupkou nahor. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Pečieme asi 30 – 40 minút kým je vnútro mäkké. Skúste do tekvice zapichnúť nôž, mal by ísť ľahko.

Z upečenej tekvice vydlabeme polievkovou lyžicou dužinu a v mixéry rozmixujeme na pyré. Ak pyré nespotrebujete hneď, skladujte ho v uzavretej nádobe v chladničke, kde vydrží až týždeň, prípadne ho môžete zmraziť.

Pyré z Helloweenskej tekvice Goliáš:
V tomto prípade vydlabanú dužinu pripravíme nad parou a tak rozmixujeme na pyré. Snažte sa tekvicu dobre scediť, prípadne aj vyžmýkať, aby pyré nebolo príliš vodnaté. Malo by mať konzistenciu detskej výživy.

Postup:

V miske si najskôr zmiešame mokré ingrediencie: tekvicové pyré, jablkové pyré a rastlinný nápoj. Stačí dobre vymiešať vareškou aby sa ingrediencie prepojili. Pred pridaním suchých prísad dbáme na to aby zmes mala izbovú teplotu. Pokojne misku vložte na 10 – 15 minút do rúry vyhriatej na 35°C (program na kysnutie cesta).

Do pripravenej zmesi postupne vmiešame trstinový cukor, preosiatu múku a všetky ostatné ingrediencie. Všetko dobre premiešame a poroztláčame prípadné hrudky. Zvoľte skôr pomalšie premiešavanie, príliš rýchlim miešaním by zmes mohla moc zrednúť.

Dáme si vyhriať rúru na 200°C a pripravenú zmes zatiaľ necháme voľne postáť. Silikónové alebo papierové košíčky si rozložíme do formy na muffiny a vytrieme ich olejom (len veľmi, veľmi máličko). Košíčky naplníme asi 6-7 mm pod okraj a posypeme tekvicovými semiačkami.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 200°C asi 7 minút. Potom znížime teplotu na 180°C a pečieme ešte ďalších 20 minút, alebo kým do stredu zapichnutá špajľa nevyjde čistá.

Skladovanie:

Muffiny môžeme skladovať pri izbovej teplote 3 dni, alebo 5 dní v chladničke.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Prečítajte si inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí absolvovali NFI protokol a výrazne zlepšili svoje zdravie a kvalitu života.
Miroslav Z. pred a po NFI protokole - príbeh hudobníka, ktorý sa vďaka NFI protokolu zbavil diabetologickej liečby.
Ako NFI protokol pomohol Miroslavovi Z. zbaviť sa liečby diabetu 2. typu
Diabetička Mária Sikorová
Diabetička Mária Sikorová
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole