Špagety all´Arrabbiata s paprikou a šampiňónmi

Špagety all´Arrabiata servírované na bielom tanieri, ozdobené bielymi kvetinami. Zdravý recept ideálny po ukončení NFI protokolu.
Ingrediencie (na 4 porcie):

30 g špagiet
500 g hnedých šampiňónov
½ žltej cibule
½ červenej hrubostennej papriky
½ zelenej hrubostennej papriky
½ žltej hrubostennej papriky
2 jarné cibuľky
½ ČL kokosového alebo repkového oleja

Marinované tofu (náhražka mletého mäsa):

180 g tofu naturálne
1,5 PL sójovej omáčky
1 strúčik cesnaku
½ PL sušené oregano
čierne korenie

Arrabbiata omáčka:

3 strúčiky cesnaku
1 žltá cibuľa
½ červenej hrubostennej papriky
1½ zelenej hrubostennej papriky
½ žltej hrubostennej papriky
2 väčšie červené kápie
1 Jalapeño paprička alebo kajenská paprika mletá (podľa chuti)
425 g krájaných paradajok z konzervy
200 ml zeleninového vývaru
1 PL oregana
½ ČL kokosového alebo repkového oleja
soľ
čierne korenie

Postup:
  1. Ako prvé si namarinujeme tofu. Vyberieme ho z obalu a scedíme z neho prebytočnú tekutinu. Medzi prstami ho rozdrvíme do stredne veľkej misky. Pridáme 1,5 PL sójovej omáčky, pretlačený cesnak, oregano a čierne korenie. Vidličkou dobre premiešame a ešte roztlačíme tofu do jemne hrudkovitej konzistencie. Misku prikryjeme potravinovou fóliou a necháme postáť aspoň 30 minút.
  2. Dáme si zovrieť vodu na špagety. Keď voda začne vrieť, osolíme ju a pridáme špagety. Uvarené cestoviny neodokrývame, scedíme ich cez pokrievku, necháme zakryté, aby ešte v pare došli.
  3. Na woku si pripravíme Arrabbiata omáčku. Zohrejeme ½ ČL oleja, pridáme pokrájanú cibuľu, 3 strúčky cesnaku (vcelku), soľ, čierne korenie a spolu orestujeme. Pridáme na prúžky nakrájanú papriku, kápiu, Jalapeño papričku, posypeme oreganom a ďalej restujeme. Podlievame zeleninovým vývarom. Keď je paprika polomäkká, pridáme krájané paradajky. Varíme kým nám omáčka nezhustne, potom ju rozmixujeme do jemne hrudkovitej konzistencie a odložíme bokom. Ak obľubujete pálivé jedlá, pridajte mletú kajanskú papriku.
  4. Hnedé šampiňóny nakrájame na plátky a popražíme ich do hneda na woku vytretom olejom (½ ČL). Polovičku šampiňónov si odložíme bokom na servírovanie. Do woku pridáme na kocky nakrájané všetky 3 farby papriky, žltú cibuľu, pretlačený cesnak, marinované tofu a asi ¾ pripravenej Arrabbiata omáčky. Všetko spolu krátko povaríme. Ak treba, pridáme aj trochu zeleninového vývaru. Vmiešame uvarené špagety, jarnú cibuľku a ešte spolu všetko dobre prehrejeme.
  5. Pri servírovaní použijeme zvyšok Arrabbiata omáčky, restované šampiňóny a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
  6. Dobrú chuť.

Všetky ingrediencie:

30 g špagiet
500 g hnedých šampiňónov
½ žltej cibule
½ červenej hrubostennej papriky
½ zelenej hrubostennej papriky
½ žltej hrubostennej papriky
2 jarné cibuľky
½ ČL kokosového alebo repkového oleja
180 g tofu naturálne
1,5 PL sójovej omáčky
1 strúčik cesnaku
½ PL sušené oregano
čierne korenie
3 strúčiky cesnaku
1 žltá cibuľa
½ červenej hrubostennej papriky
1½ zelenej hrubostennej papriky
½ žltej hrubostennej papriky
2 väčšie červené kápie
1 Jalapeño paprička alebo kajenská paprika mletá (podľa chuti)
425 g krájaných paradajok z konzervy
200 ml zeleninového vývaru
1 PL oregana
½ ČL kokosového alebo repkového oleja
soľ
čierne korenie

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole