Milujete zmrzlinu a chcete si pripraviť lahodnú domácu alternatívu bez mlieka či smotany? Na tento malinový sorbet Vám stačí len pár ingrediencií.
Pre zdravšiu alternatívu odporúčame použiť ako sladidlo banán. Vyberte prezretý banán, aby mal čo najviac „prirodzeného cukru“. Množstvo cukru v banáne zvýšite aj jeho zamrazením. Z rovnakého dôvodu použite mrazené maliny radšej ako čerstvé. Čím viac „prirodzeného cukru“ dodáte z použitého ovocia, tým menej sladidiel musíte pridať.
Mrazené vs čerstvé ovocie: Ovocie obsahuje veľa vody. Keď ho vložíme do mrazničky, voda v bunkách ovocia začne zamŕzať a zväčšovať svoj objem. Bunky prasknú a uvoľnia „prirodzené cukry“. Keď ovocie potom rozmrazíte bude mäkšie a sladšie ako to čerstvé a v nádobe Vám ostane tekutina osladená „prirodzenými cukrami“.
Ingrediencie :
300 g mrazených malín
1 mrazený banán (120 g)
100 ml rastlinného nápoja (podľa vlastnej chuti)
1,5 PL medu alebo 1 PL javorového/agávového sirupu
1 PL citrónovej šťavy
štipka soli
Postup:
- Banán si nakrájame na kolieska, rozložíme na silikónovú podložku a vložíme aspoň na 2 hodiny do mrazničky. Ak nemáte silikónovú podložku, použite papier na pečenie.
- Spolu s banánom vložíme do mrazničky aj uzatvárateľnú nádobu, do ktorej potom hotový sorbet premiestnime. Ideálne použite nerezovú nádobu.
- Do stolného mixéra si dáme mrazené maliny, mrazené banánové kolieska, zalejeme rastlinným nápojom a dochutíme javorovým sirupom a citrónovou šťavou.
- Rastlinný nápoj si zvoľte podľa Vašej chuti. Ak použijete sladený, zredukujte množstvo pridaného medu. My sme použili kešu rastlinný nápoj, nakoľko má krémovejšiu konzistenciu ako ostatné rastlinné nápoje. Výsledný rozdiel v konzistencii pri použití iných rastlinných nápojov je však len minimálny.
- Všetko spolu rozmixujeme na krémový sorbet nádhernej fary a okamžite podávame.
- Ak sa malinový sorbet pri mixovaní príliš roztopil, premiestnime ho do uzatvárateľnej nádoby, ktorú sme mrazili aspoň dve hodiny, a vložíme ho do mrazničky. Premiešavame vidličkou každých 30-45 minút aby sme rozbili v sorbete tvoriace sa kryštáliky ľadu a prevzdušnili ho. Sorbet takto dosiahne želateľnú konzistenciu približne za 3-4 hodiny. Alternatívne môžete použiť zmrzlinovač, ktorý sa Vám postará o premiešavanie a pevnú zmrzlinu máte už za 20 min.
Poznámka: Na prípravu sorbetu odporúčame použiť stolný mixér s vysokým výkonom (okolo 1200 W a 30 000 otáčok za minútu). Vďaka takémuto výkonu rozmixujete aj semienka v malinách. Pri menej výkonnnom mixéri Vám semienka môžu ostať. Ak sa ich chcete zbaviť, rozmixujte si maliny osobitne a preceďte ich cez jemné sitko.
Ďalšou výhodou výkonného mixéru je, že Vám rozmixuje aj zamrznuté ovocie priamo z mrazničky. Pri menej výkonnom mixéri budete musieť ovocie z mrazničky nechať chvíľu rozmraziť, aby to mixér utiahol.
Skladovanie: Domáce sorbety držte v mrazničke maximálne mesiac. Ak ich budete skladovať dlhšie, môže to ovplyvniť ich konzistenciu.
Ingrediencie pre alternatívu s trstinovým cukrom:
300 g mrazených malín
80 – 100 g trstinového cukru
125 ml vody
1 PL citrónovej šťavy
Postup:
- Do mrazničky si vložíme vychladnúť nádobu, v ktorej budeme pripravený sorbet skladovať. Ideálna je uzatvárateľná nerezová náboba.
- Vodu zohrievame na miernom ohni. Za stálého miešania do nej pridávame trstinový cukor až sa celkom rozpustí. Zvýšime teplotu a povaríme si 5 minút, kým sirup nezačne hustnúť. Necháme vychladiť.
- Do stolného mixéra si dáme mrazené maliny, zalejeme vychladnutým sirupom a dochutíme citrónovou šťavou.
- Všetko spolu rozmixujeme na krémový sorbet nádhernej fary a okamžite podávame.
- Ak sa malinový sorbet pri mixovaní príliš roztopil, premiestnime ho do uzatvárateľnej nádoby, ktorú sme mrazili aspoň dve hodiny, a vložíme ho do mrazničky. Premiešavame vidličkou každých 30 minútm aby sme rozbili v sorbete tvoriace sa kryštáliky ľadu a prevzdušnili ho. Sorbet takto dosiahne želateľnú konzistenciu približne za 3-4 hodiny. Alternatívne môžete použiť zmrzlinovač, ktorý sa Vám postará o premiešavanie a pevnú zmrzlinu máte už za 20 min.