Malinový sorbet

Milujete zmrzlinu a chcete si pripraviť lahodnú domácu alternatívu bez mlieka či smotany? Na tento malinový sorbet Vám stačí len pár ingrediencií.

Pre zdravšiu alternatívu odporúčame použiť ako sladidlo banán. Vyberte prezretý banán, aby mal čo najviac „prirodzeného cukru“. Množstvo cukru v banáne zvýšite aj jeho zamrazením. Z rovnakého dôvodu použite mrazené maliny radšej ako čerstvé. Čím viac „prirodzeného cukru“ dodáte z použitého ovocia, tým menej sladidiel musíte pridať.

Mrazené vs čerstvé ovocie: Ovocie obsahuje veľa vody. Keď ho vložíme do mrazničky, voda v bunkách ovocia začne zamŕzať a zväčšovať svoj objem. Bunky prasknú a uvoľnia „prirodzené cukry“. Keď ovocie potom rozmrazíte bude mäkšie a sladšie ako to čerstvé a v nádobe Vám ostane tekutina osladená „prirodzenými cukrami“.

Ingrediencie :

300 g mrazených malín
1 mrazený banán (120 g)
100 ml rastlinného nápoja (podľa vlastnej chuti)
1,5 PL medu alebo 1 PL javorového/agávového sirupu
1 PL citrónovej šťavy
štipka soli

Postup:
  1. Banán si nakrájame na kolieska, rozložíme na silikónovú podložku a vložíme aspoň na 2 hodiny do mrazničky. Ak nemáte silikónovú podložku, použite papier na pečenie.
  2. Spolu s banánom vložíme do mrazničky aj uzatvárateľnú nádobu, do ktorej potom hotový sorbet premiestnime. Ideálne použite nerezovú nádobu.
  3. Do stolného mixéra si dáme mrazené maliny, mrazené banánové kolieska, zalejeme rastlinným nápojom a dochutíme javorovým sirupom a citrónovou šťavou.
  4. Rastlinný nápoj si zvoľte podľa Vašej chuti. Ak použijete sladený, zredukujte množstvo pridaného medu. My sme použili kešu rastlinný nápoj, nakoľko má krémovejšiu konzistenciu ako ostatné rastlinné nápoje. Výsledný rozdiel v konzistencii pri použití iných rastlinných nápojov je však len minimálny.
  5. Všetko spolu rozmixujeme na krémový sorbet nádhernej fary a okamžite podávame.
  6. Ak sa malinový sorbet pri mixovaní príliš roztopil, premiestnime ho do uzatvárateľnej nádoby, ktorú sme mrazili aspoň dve hodiny, a vložíme ho do mrazničky. Premiešavame vidličkou každých 30-45 minút aby sme rozbili v sorbete tvoriace sa kryštáliky ľadu a prevzdušnili ho. Sorbet takto dosiahne želateľnú konzistenciu približne za 3-4 hodiny. Alternatívne môžete použiť zmrzlinovač, ktorý sa Vám postará o premiešavanie a pevnú zmrzlinu máte už za 20 min.

Poznámka: Na prípravu sorbetu odporúčame použiť stolný mixér s vysokým výkonom (okolo 1200 W a 30 000 otáčok za minútu). Vďaka takémuto výkonu rozmixujete aj semienka v malinách. Pri menej výkonnnom mixéri Vám semienka môžu ostať. Ak sa ich chcete zbaviť, rozmixujte si maliny osobitne a preceďte ich cez jemné sitko.

Ďalšou výhodou výkonného mixéru je, že Vám rozmixuje aj zamrznuté ovocie priamo z mrazničky. Pri menej výkonnom mixéri budete musieť ovocie z mrazničky nechať chvíľu rozmraziť,  aby to mixér utiahol.

Skladovanie: Domáce sorbety držte v mrazničke maximálne mesiac. Ak ich budete skladovať dlhšie, môže to ovplyvniť ich konzistenciu.

Ingrediencie pre alternatívu s trstinovým cukrom:

300 g mrazených malín
80 – 100 g trstinového cukru
125 ml vody
1 PL citrónovej šťavy

Postup:
  1. Do mrazničky si vložíme vychladnúť nádobu, v ktorej budeme pripravený sorbet skladovať. Ideálna je uzatvárateľná nerezová náboba.
  2. Vodu zohrievame na miernom ohni. Za stálého miešania do nej pridávame trstinový cukor až sa celkom rozpustí. Zvýšime teplotu a povaríme si 5 minút, kým sirup nezačne hustnúť. Necháme vychladiť.
  3. Do stolného mixéra si dáme mrazené maliny, zalejeme vychladnutým sirupom a dochutíme citrónovou šťavou.
  4. Všetko spolu rozmixujeme na krémový sorbet nádhernej fary a okamžite podávame.
  5. Ak sa malinový sorbet pri mixovaní príliš roztopil, premiestnime ho do uzatvárateľnej nádoby, ktorú sme mrazili aspoň dve hodiny, a vložíme ho do mrazničky. Premiešavame vidličkou každých 30 minútm aby sme rozbili v sorbete tvoriace sa kryštáliky ľadu a prevzdušnili ho. Sorbet takto dosiahne želateľnú konzistenciu približne za 3-4 hodiny. Alternatívne môžete použiť zmrzlinovač, ktorý sa Vám postará o premiešavanie a pevnú zmrzlinu máte už za 20 min.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Prečítajte si inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí absolvovali NFI protokol a výrazne zlepšili svoje zdravie a kvalitu života.
Miroslav Z. pred a po NFI protokole - príbeh hudobníka, ktorý sa vďaka NFI protokolu zbavil diabetologickej liečby.
Ako NFI protokol pomohol Miroslavovi Z. zbaviť sa liečby diabetu 2. typu
Diabetička Mária Sikorová
Diabetička Mária Sikorová
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole