Hummus bez oleja

Hummus na modrej miske so svetlým okrajom znázorňuje jedlo, ktoré je súčasťou NFI protokolu. Hummus je dekorovaný nasekanou pažitkou a celým cícerom.
Ingrediencie:

1 konzerva / tetrapak cíceru
60 ml aquafaby (voda, ktorú sme zliali z konzervy cíceru)
2-3 PL čerstvej citrónovej šťavy
1 PL tahini pasty
1 malý strúčik cesnaku (pretlačte)
1/2-1 ČL drvenej rasce (podľa chuti)
1/3 ČL soli (podľa chuti)
čierne korenie
červená paprika (na ozdobu)
čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu)
1/3 ČL sódy bikarbóny (voliteľné – ak chcete dosiahnuť čo najkrémovejšiu konzistenciu)

Postup:
  1. Cícer scedíme, vodu z cíceru (aquafabu) však nevyhadzujte.
  2. Cícer môžete použiť rovno z konzervy alebo tetrapaku bez akejkoľvek ďalšej prípravy. Ak však chcete dosiahnuť čo najkrémovejšiu konzistenciu, zalejte ho vodou s pridaním sódy bikarbóny a povarte asi 15 minút. Zlejte a povarený cícer prepláchnite studenou vodou.
  3. Do mixéra dáme cícer, tahini, cesnak a zmixujeme. Pomaly pridávame aquafabu do dosiahnutia želateľnej konzistencie. Vezmite do úvahy, že humus v chladničke ešte trochu zhustne. Podľa chuti potom pridávame citrónovú šťavu, drvenú rascu, soľ a čierne korenie.
  4. Pred podávaním necháme odstáť aspoň hodinu v chladničke.
  5. Servírujeme posypané mletou červenou paprikou a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Skladovanie: v chladničke môžeme skladovať 5 – 6 dní.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole