Baklažán s cícerom

Baklažán s cícerom
Ingrediencie:

1 baklažán
1 väčšia červená hrubostenná paprika
Konzerva cíceru
Zeleninový vývar na podlievanie
Soľ a čierne korenie

Ázijská (Indická) kuchyňa: zeleninu dochutíme 1ČL rasce a vňaťkou koriandra. Vňaťku koriandra dostanete kúpiť už balenú v chladiacom boxe v Kauflande.
Stredozemná kuchyňa: zeleninu dochutíme zmesou provensálskych byliniek a čerstvou bazalkou.
Servírujeme s hnedou ryžou a sladkými zemiakmi.

Postup:
  1. Rúru vyhrejeme na 200°C. Na plech dáme alobal.
  2. Najskôr baklažán umyjeme a očistíme koniec od zelených častí. Na niekoľkých miestach šupku prepichneme ostrým nožom. Ak nebudete šupku používať, poprepichujte ju na viacerých miestach. Celý baklažán potom zvonku potrieme kvapkou repkového oleja a uložíme ho na plech.
  3. Červenú papriku prerežeme po dĺžke na dve polovice. Vnútro vyčistíme. Reznú plochu potrieme tiež kvapkou oleja a následne položíme na plech spolu s baklažánom reznou plochou nadol.
  4. Pečieme 10 min v strede rúry, ak budete šupku baklažánu lúpať, nechajte ho v rúre 20 minút. Potom baklažán prevrátime z druhej strany. Nevadí, ak koža trochu stmavla. Pečieme ďalších 10 minút. Baklažán vyberieme na tanier a necháme ho ochladnúť natoľko, aby sme ho udržali v ruke pre ďalšiu manipuláciu.
  5. Papriku necháme v rúre, až kým koža nezačne černieť. Vyberieme ju, a ešte horúcu vložíme do uzatvárateľnej nádoby aspoň na 15 minút aby sa zaparila.
  6. Baklažán si nakrájame na kocky. Ak nebudete používať šupku, najskôr ho olúpte a šupku vyhoďte.
  7. Z červenej papriky tiež šupku odstránime a nakrájame ju na kratšie prúžky.
  8. Do hrnca dáme nakrájaný baklažán, červenú papriku a premytý cícer. Podlejeme zeleninovým vývarom, osolíme, okoreníme. Pridajte buď mletú rascu, ak varíte podľa ázijskej kuchyne, alebo provensálske bylinky, ak uprednostňujete stredozemnú kuchyňu. Povaríme aspoň 5 minút, aby zelenina nasiakla chute korenín. Zeleninový vývar prilievame podľa potreby, aby nám vznikla omáčka.
  9. Napokon do jedla zamiešame čerstvé bylinky a môžeme podávať.

Poznámka: toto jedlo je na NFI protokole vždy v kombinácii s hnedou ryžou a sladkými zemiakmi. Ak chcete, sladké zemiaky môžete nakrájať na kocky a pridať ich priamo do zeleninovej zmesi. Oranžová farba zemiakov jedlo krásne farebne pozdvihne.

Alternatíva po ukončení NFI protokolu: do receptu pridáme na začiatok karamelizovanú cibuľku a namiesto mletej rasce použijeme zmes korenia garam masala a mletý koriander. Prosím nepoužívajte garam masala počas NFI protokolu, nakoľko obsahuje aj bobkový list, škoricu, kurkumu a iné koreniny ktoré by inhibovali naplánovaný chemický proces lipolýzy.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Prečítajte si inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí absolvovali NFI protokol a výrazne zlepšili svoje zdravie a kvalitu života.
Miroslav Z. pred a po NFI protokole - príbeh hudobníka, ktorý sa vďaka NFI protokolu zbavil diabetologickej liečby.
Ako NFI protokol pomohol Miroslavovi Z. zbaviť sa liečby diabetu 2. typu
Diabetička Mária Sikorová
Diabetička Mária Sikorová
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole