Ingrediencie:
1 baklažán
1 väčšia červená hrubostenná paprika
Konzerva cíceru
Zeleninový vývar na podlievanie
Soľ a čierne korenie
Ázijská (Indická) kuchyňa: zeleninu dochutíme 1ČL rasce a vňaťkou koriandra. Vňaťku koriandra dostanete kúpiť už balenú v chladiacom boxe v Kauflande.
Stredozemná kuchyňa: zeleninu dochutíme zmesou provensálskych byliniek a čerstvou bazalkou.
Servírujeme s hnedou ryžou a sladkými zemiakmi.
Postup:
- Rúru vyhrejeme na 200°C. Na plech dáme alobal.
- Najskôr baklažán umyjeme a očistíme koniec od zelených častí. Na niekoľkých miestach šupku prepichneme ostrým nožom. Ak nebudete šupku používať, poprepichujte ju na viacerých miestach. Celý baklažán potom zvonku potrieme kvapkou repkového oleja a uložíme ho na plech.
- Červenú papriku prerežeme po dĺžke na dve polovice. Vnútro vyčistíme. Reznú plochu potrieme tiež kvapkou oleja a následne položíme na plech spolu s baklažánom reznou plochou nadol.
- Pečieme 10 min v strede rúry, ak budete šupku baklažánu lúpať, nechajte ho v rúre 20 minút. Potom baklažán prevrátime z druhej strany. Nevadí, ak koža trochu stmavla. Pečieme ďalších 10 minút. Baklažán vyberieme na tanier a necháme ho ochladnúť natoľko, aby sme ho udržali v ruke pre ďalšiu manipuláciu.
- Papriku necháme v rúre, až kým koža nezačne černieť. Vyberieme ju, a ešte horúcu vložíme do uzatvárateľnej nádoby aspoň na 15 minút aby sa zaparila.
- Baklažán si nakrájame na kocky. Ak nebudete používať šupku, najskôr ho olúpte a šupku vyhoďte.
- Z červenej papriky tiež šupku odstránime a nakrájame ju na kratšie prúžky.
- Do hrnca dáme nakrájaný baklažán, červenú papriku a premytý cícer. Podlejeme zeleninovým vývarom, osolíme, okoreníme. Pridajte buď mletú rascu, ak varíte podľa ázijskej kuchyne, alebo provensálske bylinky, ak uprednostňujete stredozemnú kuchyňu. Povaríme aspoň 5 minút, aby zelenina nasiakla chute korenín. Zeleninový vývar prilievame podľa potreby, aby nám vznikla omáčka.
- Napokon do jedla zamiešame čerstvé bylinky a môžeme podávať.
Poznámka: toto jedlo je na NFI protokole vždy v kombinácii s hnedou ryžou a sladkými zemiakmi. Ak chcete, sladké zemiaky môžete nakrájať na kocky a pridať ich priamo do zeleninovej zmesi. Oranžová farba zemiakov jedlo krásne farebne pozdvihne.
Alternatíva po ukončení NFI protokolu: do receptu pridáme na začiatok karamelizovanú cibuľku a namiesto mletej rasce použijeme zmes korenia garam masala a mletý koriander. Prosím nepoužívajte garam masala počas NFI protokolu, nakoľko obsahuje aj bobkový list, škoricu, kurkumu a iné koreniny ktoré by inhibovali naplánovaný chemický proces lipolýzy.