Zeleninový bulgur s cuketovo-cesnakovým dipom

Zeleninový bulgur s cviklou servírovaný na čiernom pozĺžnom hranatom tanieri, Z oboch strán je dekorovaný cuketovo-cesnakový dip.
Ingrediencie na bulgur:

300 g bulguru
zeleninový vývar na varenie bulguru
sušené paradajky
petržlenová vňať
1 pór
šťava z jedného citrónu
soľ
čierne korenie
½ ČL kokosového alebo repkového oleja

Ingrediencie na marinované reďkovky:

8-10 červených reďkvičiek
1 ČL ryžového octu
½ ČL datľového sirupu
soľ
čierne korenie

Ingrediencie na cviklu v alobale:

3 cvikle
3 strúčky cesnaku
rozmarín – drvený
soľ
čierne korenie
½ ČL kokosového alebo repkového oleja

Ingrediencie na cuketovo-cesnakový dip:

sójová smotana na varenie
2 cukety
3 strúčky cesnaku
tymián – asi 3-4 čerstvé vetvičky
soľ
½ ČL kokosového alebo repkového oleja

Na servírovanie: slenčnicové semienka

Postup:
  1. Rúru vyhrejeme na 220°C. Cviklu dobre poumývame, ale nešúpeme. Pripravíme si 3 kusy alobalu a pobalíme balíčky: jedna celá cvikla, 1 celý strúčik cesnaku (nelúpaný), drvený rozmarín, soľ a čierne korenie. Balíčky dobre zabalíme a poukladáme na plech. Podlejeme vodou a pečieme asi hodinku. Rozbalíme a cviklu pokrájame ju na mesiačiky, poukladáme na olejom vytretý plech, posypeme drveným rozmarínom, soľou, čiernym korením a zľahka opražíme.
  2. Reďkvičky rozkrojíme na štvrtiny po dĺžke (každá štvrtina bude mať kúsok stonky). Vložíme ich do misky a pridáme 1 ČL ryžového octu, ½ ČL datľového sirupu, soľ a čierne korenie. Premiešame, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme marinovať minimálne 20 minút.
  3. Prípravvíme si dip: cuketu rozkrojíme na polovice pozdĺžne a potom priečmo na kolieska. Zľahka posypeme soľou a necháme „zapotiť sa“ aspoň 10 minút. Na panvici zahrejeme 1 ČL oleja, pridáme cuketu, 2 celé strúčky cesnaku, lístky čerstvého timiánu a orestujeme jemne do hneda. Všetko premiestnime do mixéra, pridáme 2 PL sójovej smotany a ďalší strúčik cesnaku. Zmixujeme do hladka.
  4. Bulgur uvaríme podľa návodu v zeleninovom vývare. Zeleninový vývar necháme zovrieť a vložíme doň dobre prepláchnutý bulgur. Varíme asi 15-20 minút. Scedíme.
  5. Pór nakrájame na kolieska a nasucho ho opražíme na panvici – len ho necháme zvädnúť.
  6. Vo väčšej šalátovej miske spolu pomiešame bulgur, nasekanú petržlenovú vňať, nakrájané sušené paradajky, popražený pór, marinované reďkvičky. Pokvapkáme šťavou z jedného citrónu a dobre premiešame. Dochutíme soľou a čiernym korením.
  7. Slnečnicové semiačka popražíme na panvici na sucho.
  8. Pri servírovaní poukladáme na vrch mesiačiky pečenej cvikle a posypeme popraženými slnečnicovými semiačkami.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole