Vianočné medovníky trochu inak

Vianočné medovníky ozdobené vzormi z bielej polevy na bielej miske. Okolo sú vetvičky ihličia, šiška a vianočné ozdoby.
Ingrediencie na cesto:

290g hladká pšeničná alebo špaldová múka
1 ČL prášok do pečiva
1/2 ČL sóda bikarbóna (jedlá sóda)
4 ČL perníkové korenie
1/4 ČL soľ
70g rastlinný palmarín
50g krištáľový cukor
115g javorový sirup (maple sirup)
2 1/4 PL teplej vody
1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup:

V stredne veľkej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkové korenie a soľ. Dobre premiešame a necháme odstáť stranou.

Vo veľkej miske vymiešame palmarín s cukrom do krémova. Potom pomaly vmiešame javorový sirup, teplú vodu a vanilkový extrakt.

Zmiešame obsah oboch misiek dohromady a cesto ručne vymiesime do hladka. Prikryjeme a necháme na 3-4 hodiny (ideálne cez noc) odpočívať na chladnom mieste.

Jemne si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5mm. Formičkami povykrajujeme medovníčky a poukladáme ich na plech (použite papier na pečenie).

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C zhruba 8 – 10 minút.

Na záver:

Po upečení môžete do stredu medovníka vtlačiť kúsok vlašského orecha (ešte za tepla).
Prípadne ich vyzdobiť zmesou zo 100g práškového cukru a 1 PL citrónovej šťavy a vody. Vodu prilievame dovtedy, kým nám vznikne hustá poleva.

Alternatíva s banánom:

300g špaldová múka
1 malý zrelý banán
50g trstinový cukor
50g javorový sirup (maple syrup)
50ml rastlinné maslo (kokosový olej)
4 ČL perníkové korenie
45g mleté vlašské orechy
5 PL sójové mlieko (sweetened)
1 ČL sóda bikarbóna

V stredne veľkej miske zmiešame najprv všetky sypké ingrediencie (špaldovú múku, trstinový cukor, perníkové korenie, pomleté vlašské orechy a sódu bikarbónu).

Pomaly pridávame roztopené rastlinné maslo, sójové mlieko, javorový sirup a roztlačený banán.

Cesto ručne vymiešame do hladka. Prikryjeme a necháme na 3-4 hodiny (ideálne cez noc) odpočívať na chladnom mieste.

Jemne si pomúčime dosku a cesto vyvaľkáme na hrúbku 3-5mm. Formičkami povykrajujeme medovníčky a poukladáme ich na plech (použite papier na pečenie).

Pečieme vo vyhriatej rúre na 170°C zhruba 10 – 20 minút.

 

Skladovanie:

Skladujte v uzatvárateľnej nádobe. Ak sa Vám zdajú tvrdé, vložte do nádoby celé ovocie (jablko, hrušku), to im dodá vlhkosť a zmäknú.

Autor receptu:

Fotografia:

— Prečo NFI? —

Citát od Hippokrata na hlavnej stránke NFI protokolu "Nech jedlo je vaším liekom a liek je vaším jedlom".

Už Hippocrates, otec medicíny, pred naším letopočtom vedel že strava ktorú konzumujeme môže naše ochorenia spôsobiť, ale ich aj vyliečiť. NFI protokol je toho priamym dôkazom. Vyskúšajte aspoň dva týždne. Vaše telo Vám bude za to vďačné.

Pred a po NFI

Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Janka Brezinová - NEDU Ľubochňa
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Peter P. (Prvý NFI pacient)
Marta Matisová pred a po NFI protokole
Marta Matisová pred a po NFI protokole