Ingrediencie:
280g tofu alebo 1 pohár kešu orieškov namočených na 3 hodiny vo vriacej vode + 1/2 pohára sójového mlieka
2 PL citrónovej šťavy (zhruba 1 celý citrón)
1 PL jablčného octu
2 ČL Dijonskej horčice
1 ČL cukru alebo javorového sirupu
1/2 ČL cibule v prášku (ak chcete)
1/4 ČL cesnaku v prášku (ak chcete)
soľ
čierne korenie
sójové mlieko na zriedenie – ak bude treba
Postup:
Ak používate kešu oriešky, najskôr ich sceďte z vody.
Všetky ingrediencie okrem soli a čierneho korenia v mixéry vymixujte do hladka.
Podľa chuti pridajte soľ, čierne korenie a prípadne viac citrónovej šťavy.
Ak sa vám majonéza zdá príliš hustá, pridajte sójové mlieko.
Alternatíva:
Namiesto 1/2 pohára sójového mlieka pridajte 1/4 pohára aquafaby (voda ktorú ste zliali z konzervy cíceru) + 1/4 pohára vody.